zondag 28 november 2010

Leesdagboek (2)


Er is weer een boek uitgelezen hier ten huize en uiteraard moet dit dan in het leesdagboek vermeld worden. Ik las 'L'étranger' van Albert Camus (ISBN 9782070360024). In het Frans, jawel. In opdracht, uiteraard. Hoewel die uiteraard niet echt gepast is, ik lees ook al eens een Frans boek zonder achterliggende opdracht, maar om mijn kennis van het Frans bij te schaven. Onontbeerlijk voor een toekomstige leerkracht Frans, me dunkt.

Ik vond het geen slecht boek, maar ook weer niet het beste dat ik ooit las. Het is een redelijk filosofisch en bijwijlen absurd boek en ik moet bekennen dat ik toch wat heb moeten surfen toen ik het aan het lezen was om wat meer achtergrond te krijgen en het verhaal beter te begrijpen. De titel 'L'étranger' slaat op het hoofdpersonage die eigenlijk een vreemdeling is in de maatschappij. Hij staat compleet buiten alle menselijkheid en heeft de grootste moeite zich in deze wereld staande te houden. Hij begrijpt niets van intermenselijke relaties en werkt zich daardoor stevig in de nesten, wanneer hij een moord pleegt. Ook op zijn eigen proces is hij een buitenstaander en dat blijft niet zonder verstrekkende gevolgen. Het boek heeft al bij al geen al te diepe indruk nagelaten, maar alles wat ik lees moet nu eenmaal in dit dagboek genoteerd worden...

Nu ligt er weer wat anders op de plank, maar gezien de geringe tijd die overblijft om te lezen naast werken, studeren, opdrachten maken voor school, naaien en mij zorgen maken over de bouw van ons huisje, verwacht ik niet dat ik de turf in kwestie snel zal uitlezen.

1 opmerking:

  1. Chapeau! Petje af! Een frans boek lezen is voor mij alweer geleden van in het middelbaar en toen vond ik dat ook al een opgave!

    BeantwoordenVerwijderen